Kongsi Resepi

Thursday, 12 April 2012

Kisah Norma


- ENTRY KALI NI BANYAK GAMBAR -

Salam readers. aku nak share tentang kisah seorang insan yang bernama Kak Norma yang mempunyai seorang suami yang tabah iaitu Abg Talib dan dikurniakan seorang cahaya-mata bernama Rafiq. Sebelum muncul blog ni, aku dah jadi silent reader kat blog Kak Moon a.k.a biras kepada Kak Norma, iaitu kakak ipar kepada suami Kak Norma, Abg Talib.



Ni aku ringkaskanlah pasal Kak Norma ni. 
#Summary from Kak Moon
Norma is my biras
Age 26, suffer brain cancer stage 4
Married 2last year Mac 2010, lahirkan Rafiq bulan Jan 2011
Start sakit masa pregnant 7 bulan
As soon bersalin terus dia tak boleh bangun
The cancerous tumor is 7cm kat saraf tunhang dia
5x operation, 2 month after operation.. tumor dia membesar balik
Dah 15x radioterapi tapi tak memberi kesan
She is to weak for kimo
Hospital surrender
Now dia berada di rumahnya at Balakong


 
Dari seorang gadis yang sihat tubuh badannya
Dipertemukan jodoh dengan seorang suami yang penyayang, tabah dan tak kenal erti mengalah.
Mereka berkahwin pada tahun 2010

Majlis pernikahan Norma n Talib at Pontian 6 mac 2010 ...she is so beutiful kan
 

Org kata Seth( Nora Elena ) tu la lelaki paling penyanyang & romantik ....but in real life I think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...


Abdul Rafiq, cahaya-mata kepada pasangan suami isteri tersbut. Masa ni umur Rafiq 3 atau 4 hari cam tu la ...kejap je kan muka budak2 berubah kan

.Tu la kan Allah pelihara kan Rafiq nih ..walau pun mama dia tak sihat tapi dia sihat walafiat ...n kuat menyusu 

Bertambah sedih bila tgk Rafiq dimana ibunya sedang sakit.


Lepas tgk gamba nih cuba scroll balik kat atas hahhahah beza mmg berbeza.

------------------------------------------------------------------------------
7bulan selepas melayari bahtera perkahwinan... Dimana kandungan Kak Norma juga sudah berusia 7bulan..

Rabu 8 Mac 2011 
Masa nih mmg teruk bengkak dia ...n banyak kali jugaks oksigen dalam badan nya sangat sikit ..

After few weeks baru luka tew sembuh ngan elok ...bayangkan bahagian ini di bukak n di tutup 5 kali ...and sampai sekarang bahagian itu tidak mempunyai tempurung kepala ..

Kak Norma seronok sangat dapat jumpa Rafiq ...Rafiq plak diam je cam tahu tahu je mama dia ada kat sebelah .

Sebak rasa nya nengok gamba nih ... 

Kak Norma, beberapa bulan lalu, hanya mampu baring jee...
Kak Norma kena pakai ni untuk support tangan dan tangan dia. Ni dari bahagian Fisio. Memandangkan Kak Norma kan dah lama tak jalan, so kaki dia perlukan support.

Injection yang Kak Norma perlu amik setiap hari. 
\
Kasihnya seorang suami yang tabah

Beberapa bulan kemudian, kesihatan Kak Norma bertambah baik.

September 2011

Nak pergi shoot kat Lake Garden by Kak Moon


Andailah kita tau apa yang dia duk pikirkan. Ermmm

See K.Norma sangat sweet kan.
Kami betol-betol harap Kak Norma sembuh n kembali seperti sedia kala
Kisah Kak Norma dan sekeluarga pernah masuk dalam majalah WANITA keluaran Nov 2011 cover gamba Wardina. page 56 - 59 ruangan Kongsi Rasa.

Alhamdulillah, Allah masih panjangkan usia Kak Norma, untuk sambut raya bersama dengan suami dan anak dorang :'( 
-

Sama sama ngan Rafik n Talib yang dah ready berbaju melayu


K.Norma n A.Talib ...a perfect family picture
and a picture with family

Rafiq now
Rafiq ngan trademark air liur melelehnya
chewaahhhh
Ini adalah muka nanges nanges manja suh org angkat 


please be strong
Norma n Rafiq kat Lake Garden
Gambar masa Raya 2011 n Rafiq's 1st birthday 

Norma nih mmg dr dulu mmg suka bergamba kan Lib kan . Im so happy to see her
Walaupun dia masih belum dapat bersuara dgn kuat hanya sekadar gerakkan bibir n berbisik namun kita dapat faham n ley dengar . As long as kita tahu apa dia nak atau dia sakit ke tak tew pun dah cukup buat masa sekarang . Norma jugak masih mengadapi kesukaran utk fokus . Dia ley dgr kiter ngan jelas tp amik masa sket utk pandang kiter tepat ke anak mata kita . Its ok Norma ...slow slow ...insyaallah .
Masa nih kami semer tgh sama sama tgk berita . Pastuh ada part berita budak2 kena interview pasal nak berkhatan ramai ramai ....skali ada budak nih buat lawak ajak sapa sapa belum sunat agar sunat sama sama ...bergegar2 bahu Norma gelak tgk budak tu

Talib : Lib tgk rancangan nyanyi Korea ngan Norma . Pastu kuar la Girls Generation ...pastuh lib tgk la dia org nyanyi lagu let the boys out tew kan ...pastuh Lib kata la cantek2 la dia org nih ....skalik Norma lepuk Lib hahhahahha . Rupanya dia jelessssssssssssss hahhahah


Ramai tanya apa simptom nya ...acctually tak banyak sangat n ia berlaku ngan pantas .
Rafiq umor dalam seminggu ...masa nih Norma dah tak mampu bangun n duduk ..n tak mampu nak pegang baby dia apa tah lagi utk breastfeed kan Rafiq
Masa Norma mengandung 7 bulan dia dah start ngadu asek pening ....dia dah tak ley bawak kereta masa nih sebab dia kata jalan tew nampak beralun2 n dia tak ley nak agak pergerakkan kereta . Dia selalu penat n selalu baring sebab bila berdiri dia rasa nak pitam .

Doc suspect dia ada vertigo di mana keseimbangan dlm telinga ada masalah .

Lepas bersalin pada 21 Jan 2011 keadaan dia makin teruk . Dia langsung tak ley berdiri ...pening nya semakin teruk . Bila makan atau m inum dia akan muntah ngan banyak nya . Anak matanya lari n kadang2 lompat2 and percakapan n pertuturan dia menjadi perlahan .. simptom itu adalah jugak simptom vertigo .

Lepas sebulan berpantang Talib bawak Norma dtg sini ...and sebab dia ngadu terlalu pening n dia ketuk2 kepala dia sebab kesakitan yg amat sangat maka Mama n Talib bawak dia ke hosp . Selepas pemeriksaan baru la doc jumpa ada tumur kat otak dia . Masa tew cecair dalam kepala dia terlalu banyak sebab tew la dia tak mampu nak berdiri and at the same time tumor tew menekan saraf kaki dia .

Few operation di buat tp doc tak mampu nak kuarkan semua sebab akarnya terlalu dalam n kalau di teruskan akan membahaya kan Norma . Banyak jugak cobaan masa nih ...kesihatan norma naik turun kadang ok kadang tetiba jangkitan kuman kadang tetiba demam n banyak lagi . Tapi yg paling serius adalah masa luka bedah tew membengkak ...since dia tak der tempurung kepala maka senang kena jangkitan n jangkitan tew belah dalam .

TAPI SEKARANG....

Doc kata bawak balik la Norma sebab there's nothing much they can do . Tumor makin membesar n ia nya sangat high risk . Shan dalam kepala Norma mebi dah blocked atau tersepit ngan tumor tew . Oksigen dalam badan Norma pun makin kurang . Encik maklumkan la pada ahli keluarga n prepare apa yg patut .


Kalau kowang dengar tew apa kowang rasa ...50% redha 50% +ve atau cam na ...ai pun tak tahu cam na i wana put it in words . Apa pun mmg kiter harapkan n doakan yg terbaik sahaja buat Norma . Talib pun sama . ...dia sayang kan Norma sangat sangat n dia pun tak sanggup tgk Norma makin merosot day by day .-
Masa ni Talib nak titik kan eyedrop . Mata dia sangat merah n dah start bengkak tp alhamdulillah la kan kelopak mata nya dah bley tutop . Masa nih Norma masih bergantung pada bantuan oksigen .
her cancerous tumor dah membesar balik but this time ia membesar ke atas ...nih gamba lama Norma .

Sekarang tumor tew sudah membesar naik ke atas ...cam arrow tew ..yg warna kelabu adalah tumor yg tak dapat di kuar kan . Hitam tew tumor yg berjaya di kuarkan . Yup its really big.


Tomor tu adelah warne kelabu yang di atas tu..ruangan yg bulat tu adelah saiz tumor sebelum tu..dalam bulatan tu,yg color hitam tu adalah ruang kosong yg telah dibuang..doctor hanya dapat buang 80% sahaja..ruang 0 tu akan diisi dgn air @ darah beku..bende tu tak akan merbahaya kerana dia akan diserap kedalam badan...hanya masa sahaja..mengikut pengiraan, terima kasih...-dr.mutalib-
 
-----------------------------------------------------------------
Besar sungguh dugaan Mu YaAllah kepada keluarga kecil ini. Moga semuanya akan baik-baik saja.

Semua info dari blog kakmoon



6 comments:

zera eira said...

menitis air mata ni. semoga akak ni kuat. :'(

mieraahajis said...

@zera eira --> bersyukurlah dengan nikmat yg kita ada

Izman said...

mulia nya pengorbanan mereka......harap smuanya baik2 belaka.......

mieraahajis said...

@Izman --> tulahh... anak kecik yg tak dapat merasa kasih sayang seorang ibu macam orang lain..

cik sitie a.k.a mrs mell said...

sedihnye... ya ALLAH... moga mereka sentiasa di berkati ALLAH... dan moga kite jgk mencontohi ketabahan mereka...

mieraahajis said...

@cik sitie a.k.a mrs mell --> doakan yg terbaik.