Kongsi Resepi

Thursday 11 July 2013

Resepi : Ayam Masak Kari

Bulan puasa ni, 
Mesti skarang tengah running kat otak tu fikir nak buka apa,
nak masak untuk berbuka kaaannn

Dah lama rasanya tak share resepi kat sini..
Lagipun weekdays kadang-kadang mama tak masak, 
Beli lauk kat luar je,

Mama n Ayah running bisnes dobi, 
Adik plak sekolah, keje,
So jumpa time malam je..

Weekends plak rasanya jarang dapur berasap..
Dengan undangan kenduri kawen, 
Kadang-kadang makan kat luar..

Hari minggu hari tu, tetiba teringat nak masak berlaukkan ayam..
Hurmm...
Tengok bahan yang ada kat rumah, boleh la masak kari ni..

Bahan-bahan

BAHAN A: 
  • Rempah 4 beradik
  • Minyak Masak

BAHAN B (ditumbuk/dipotong hiris)
  • Bawang Merah 
  • Bawang Putih
  • Halia

BAHAN C: 
  • Serbuk kari ayam (Adabi)
  • Ayam
  • Santan
  • Air
  • Garam secukup rasa
  • Kentang
  • Daun Kari

Cara Memasak:
1. Panaskan periuk dan letak minyak masak sedikit.
2. Masukkan Bahan A. Kacau sekejap.
3. Masukkan Bahan B , tumis sehingga naik bau.
4. Sekarang ke BAHAN C. Masukkan serbuk kari ayam (dicampur dengan sedikit air), kacau sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati.
6. Lepas tu letak santan dan campur sedikit air.( ikut citarasa, ikut la nak pekat mana, lagi banyak lagi pekat) Dan masukkan beberapa helaian daun kari..
7. Biarkan ayam dan agak-agak nak masak, masukkan kentang dan secukup garam.
8. Bila kentang dah empuk, maknanya dah SIAP!!



P/s: Kalau nak rasa pedas, letak cili boh sikit masa step 4 :)

No comments: