Kongsi Resepi

Monday, 26 November 2012

Panduan ke MAHA 2012

Meh sini aku share pengalaman MAHA 2012 --

Kalau sebelum ni, charge parking per entry rm5, 
Tapi masa aku pergi hari ke2 MAHA, 
Hanya RM3 je perlu bayar!

Q la juga nak masuk parking..
Ye lah, laluan masuk ada 2 -- Dari Cyberjaya/Puchong/Shah Alam, dan Dari Sg Besi/ Bangi/Kajang..
Dari 2 laluan, jadi 1 bila nak masuk parking..
Ni adalah pintu ketibaan 2. INGAT ni!
Nanti korang sesat plak..

Digalakkan membawa payung ye! 
Jangan lah bawa barang2 yang sarat dalam handbag!
SEBAB..
Lenguh bahu korang bila berjalan2 ni..
Tempat bukan kecik, tapi besarrrr...
BAWA PAYUNG!

Jualan buah-buahan memang murah!
Yang aku ingat, Jagung Manis (belum rebus lagi), 15biji RM10.
Sila bawa duet yang mencukupi yee..
Lokasi setiap tempat tak berubah. Sama je macam MAHA 2010.




Dari pintu ketibaan 2
Korang akan lalui tempat jualan buah-buahan..
Then, naik bukit skit,
Korang akan jumpa, 
Ladang binatang -- kat sini korang jumpa lembu besar...
Pameran Jentera, Rumah Burung,
Promosi Makanan/Foodcourt -- Serunding, Meatball,Sambal Kacang, Burger/Hotdog
Kat sini korang naik TRAM then akan ke check point ke2 -- Rumah Negeri
Ni kawasan RUMAH NEGERI





Rumah Negeri ni kene seberang jambatan..
Masa sampai sini korang akan nampak, 
Kawasan mainan air, pertandingan memancing udang (tak salah aku laa), 
Ada nampak jambatan, situlahhh rumah2 negeri..
HAAAAAAAAA.. -- ni part best!
Masa ni la dorang promote makanan dari negeri dorang..
Sempatlah aku jamah kek lapis sarawak, kopok lekor, demo masakan dari Perak and etc..

Korang naik TRAM, pergi ke Check point 3
Masa ni la korang akan jumpa food court besar sikit..
Korang akan nampak khemah besar sebelah kanan -- AGRO
Maybe kat sini korang bolehlah isi-isi perut dengan makanan tester. :)
Kenyangnya dapat isi perut yang tengah lapar ni..

Tester! Tester! Tester!!
Naik TRAM, then pergi ke Check point 4..
Sinilah lokasi jualan bunga-bunga,buahan2, KFC, PIZZA..
Part sini korang jangan salah plak tempat korang parking.
Sini dah start penat da..

Dari sini korang kena naik BAS CITYLINER (warna merah) tak salah aku lah..
Bas tu je terus ke pintu ketibaan 2, dimana tempat korang sampai mula-mula2 tadi..
Kalau naik TRAM, dorang akan terus ke RUMAH NEGERI..

 

  
 Macam ni la design2 rumah negeri.. Banyak lagii.. 
Be alert! Malu bertanya, sesat jalan!

So, dah habes tawaf 1 MAHA 2012..
Kawasan dia memang besar..
Rasa nak pergi semua khemah2, 
Tapi kaki dah tak larat..

Ni je lah yang aku boleh share untuk panduan korang...
Ahad ni last day MAHA2012..

2 comments:

Wak Gelas™ said...

kat dlm Maha 2012 tu X jual payung kerr.. harap je kawasan besar.. IHikkkss

missmeraa said...

@Wak Gelas™ ada.. tapi sush nak jumpa.. so dari membazir, baik bawa sendirii :D