Kongsi Resepi

Thursday, 8 November 2012

Korang Tak Suka Tapi "Tertipu"

Sapa dengar hot-chat pagi tadi kat "Hotfm"??
Tajuk die pasal "Apa benda yang korang tak suka/geli, tapi terkena juga?

Macam kisah FBI a.k.a  "Faizal Ismail", dia tak makan telur itik ataupun yang berkaitan dengan ITIK...
Ala yang telor masin tu..
Then 1 hari, ada masakan "telur" masak lemak..
Punyalah sedap dia makan,  masak lemak kannn...
Dah habis makan tu, kawan dia tegur,
Sedap ke?? Aah, sedap beb!
Kau tau tak telor yang kau makan ni telor itik!

#AKU PUN PERNAH JUGA KENA MACAM FBI NI!

Telor masim tu telor itik jugaaa...

Perghhh!!
Terus mati selera makan tu...
Hahahaha

Bila dengar hot-chat ni,
Teringat 1 kisah dengan si chenta-hati..

Chenta-hati ni tak makan ulam-ulam..
Terutamanya yang pahit-pahit macam petai & jering..
Aku pernahlah juga try amik secubit paling kecik nak rasa jering tu macam mana..
Sekali tu amek kau!! Kelat!!
Gosok gg 5,6 kali tak ilang kelat kat gg..
Minum air banyak2 pun tak ilang,
Tu 1st & last aku rasaaaa weii..

Inilah JERING

Berbalik pada kisah chenta-hati tu...
Emak aku ada masakkan daging masak kicap campur "kentang"
So aku bekalkanlah nasi & lauk masa nak g kelas dulu..
Then time lunch, sharelah makanan ni dengan dia..
Tengah syok2 makan, makanlah "kentang" tu sekali..
-- Eh,awak! Rangupnya "kentang" ni kaaann..
Selalunya lembik.. --

Then masa balik rumah,
Panaskan lauk tu balik untuk makan malam..
Aku pun ingat nak makan la "kentang" tu..
Bila nak amek salah satu "kentang" tu, aku terpandang sesuatu..
APAKAH??

OMG!!!
Jering keeeee niii..
Jering tua yang dah tak ada rasa kelat dia..
Acik tertipu.... tapi boleh terima lagiii..
Bila cerita balik kat chenta-hati...
Dia terdiam seribu bahasa..
Kata aku kenakan dia...


Lebih kurang macam ni laa.. Kan nampak macam kentang..
Hasil Pacik Google

Dari situ dia da fobia makan kentang yang ada dalam lauk sekali..
Lagi-lagi kalau aku bawa daripada rumah..
Dah dapat warning awal-awal,
Masa kawen, dalam makanan NO JERING mahupun PETAI!
Hahahahahaaha

Bila teringatkan balik, rasa lucu giler...

Kentang=Jering
Fobia beb!

2 comments:

Izman said...

hahahaha.......mmg lawak' hahahaha

missmeraa said...

:D