Kongsi Resepi

Monday, 23 July 2012

Mud Cookies di Haiti

Lagi beberapa jam je nak buka...
Sure macam-macam korang fikirkan nak buka apa nanti..
Bagi yang suri rumah, mesti dok pk nak masak apa..
Yang si bujang pula, rasa nak beli je semua apa yang ada kat bazar...
Ada juga yang berbuka di Masjidkan...


Bulan puasa ni lah rezeki melimpah-limpah, 
lagi-lagi untuk anak yatim...



Tapi, jangan lah membeli sampai membazir..
Beli banyak-banyak, makan sikit, dah kenyang..
Balance lagi 5 bungkus tu, sapa nak abiskan? Huhu

Cerita pasal pembaziran ni, 
Ada satu video ni terasa insaf kejap..
Kita sedap-sedap makan kat sini..
Kaya dengan makanan..
Tak sedap walaupun kuantiti makanan tu banyak, 
senang je kita buang ke En. Tong kan..

Tapi tak seperti di Haiti...
Dimana dorang makan "biskut kering"..
Dorang terpaksa  gaulkan tanah + shortening+ salt + sugar..
Then jemur sampai kering & jadikan biskut..

For me, aku takkan panggil benda ni cookies..
Apa taknya, ia diibaratkan seperti tanah liat...
So, bersyukurlah apa yang kita dapat makan..



Ingat pesan opah dalam cerita upin dan ipin, ” Tuhan tak suka orang membazir ini.” 

Klik SINI

4 comments:

SP (spudinpunya) said...

salam ramadhan :)
moga-2 puasa kali ni diberkati dan jangan tinggal puasa tau..sahur pun sama..hehe

missmeraa said...

@SP (spudinpunya) --> selamat berpuasa.. moga2 puasa penuh ye. hehe

-bebelmakcik- said...

salam ramadhan..

macik dah follow :)
http://bebelmakcik.blogspot.com/2012/07/nak-tak-pergi-melancong-oversea-secara.html

missmeraa said...

@-bebelmakcik- --> selamat berpuasa :)