Kongsi Resepi

Wednesday, 11 July 2012

Hai, nama saya Iman

Selama ni, rumah aku tak pernah adanya hadir seekor kucing..
Salah satunya, susah nak jaga dan aku ada lelah... 
Tu pun kadang-kadang tumpangkan kucing bunting yang nak beranak.

Orang kata, murah rezeki kalau kucing tu beranak dalam rumah kita..
Dalam 4-5 kali lah juga kucing luar beranak dalam rumah..
Yang aku tak boleh lupa, kiteorang adik beradik punyalah excited ngan anak-anak kucing ni, asik duk kacau & main-main ngan baby kucing ni.. 

Maybe ibu dia tak tahan asik kacau anak dia je, siap bawa lari anak dia.. Letak kat tangga hujung blok.. 
Kiteorang amik, bawa balik rumah, esok tue, semua dah tak de dah. Tu kucing yang terakhir menumpang rumah kiteorang...
------------------------------------------------------------

Pada satu hari ni, adik aku balik dari tusyen..
Dia bising-bising...

"Kaklong, ni ada anak kucing kat luar ni, comellah kaklong.."
"Manaaa??"
"Tu haaa.. kat luar ni.. Bising je dia.."

Aku tengok kat depan pintu... Alahai sian nyaa... 
Nyiaw...  Nyiaw ...
Hidung dia dok mencium sesuatu.. Lapar nihh..
Lagipun kat luar hujan lebat... 
Alololo.. ciannyaaa baby nih!

Aku amek, terus bawa mandi, syampu bulus-bulus dia... 
#pakai syampu lifebuoy lagi youuu...
Lap lap, terus bagi makan.. Alahai siannya.. Lapaarr betul..
Untuk malam pertama, aku tumpangkan tido.. 
Sampailah masuk malam ke 3, makin manja... 
Dah pandai bergurau senda dahhh..
Ikut kan nak letak balik kat luar, tapi tak sampai hati, sebab terlalu comel...

Perangai, nakal betul! 
Sebelum tido, aku main bayang-bayang tangan kat dinding, bagi die lompat+letih+tido,
tup tup, aku yang tido dulu.. Hehehe..

Bila lampu tutup, baru dia tido. 
Bila lampu buka, main panjat-panjat!
Kadang-kadang main nyorok-nyorok dekat kusi, pastu bagi nampak mata+telinga+hidung die yang cute tuh!
Geram geram geram!!

Pkl 9 pg- 5ptg, sian die, duk umah "sorang-sorang"... 
Yang lain semua keluar, 
Mencari rezeki, menimba ilmu...
So, bila kiteorang balik, mula lah dia menjadi superaktif..
Main lari-lari slide... So suweet!

Sekarang tak sabar-sabar nak balik rumah..
Terasa macam ada "baby kecik/cucus" baru..

Inilah dia... 
Haii.. Nama saya Iman..
Tue toys feberet saya..
Saya suka berlari-lari dalam rumah..
Tapi bila mengantuk, saya jadi baik.. Heheheh

Sekarang, dah masuk hari ke 15, 
dah makin disayangi oleh semua..
Paling jeles, jadi kesayangan ayah aku!
Balik rumah, cari sigedik nih.. Ishhh!!

Inilah port saya malam-malam main bayang-bayang kat blue-wall tue..
Last-last tuan saya yang tido dulu..
ApePunTakBoleh!!
Hehehe

Dikategorikan Siamese Cat!
Cuma tak hot-hot chicken je ^_^

6 comments:

AyueJean said...

Hye Iman....
Amboih... mandi pakai lifebouy gitu.....
Mampu??
Hahahhahah...

missmeraa said...

@AyueJean --> hahaha.. tau xpeee...

.........cP~ said...

Salam.

Kemain. Lifebuoy..Seronok ye? Bagusla semua boleh suka kucing tu. Kat rumah saya ada yang geli dengan kucing. Tak dapat nak buat apa la. Kalau kucing datang, bagi makan kat luar je.

missmeraa said...

@.........cP~ --> hehehe... tu je yang ada masa tu.. tu pun pakai untuk 3hari pertama.. lepas tu, baru beli syampoo diaa.. :D

ZYASH said...

ha ah la....same la kucen kite... Tapi kucen kite dah mati sebab sakit..... Cedih3....

missmeraa said...

@ZYASH --> alaaa.. ciannyeee.. tp comel, gebu.. kucing ni kuruss jee. hahaha