Kongsi Resepi

Friday, 18 January 2013

Kereta Makin Banyak Kat JalanRaya

Start 2008 aku dah mula bawa kereta ke kelas..
Disebabkan semester baru tak dapat hostel..
So, bila difikir-fikirkan balik kos stay kat hostel dengan ulang alik,
Lagi jimat kos ulang alik..
Cuma letih skit la kalau ada klas malam..
Tapi time final, kenalah stay semingu dua tumpang bilik kawan..

Eh!Panjang plak mukadimah dia kaaann..

Kalau dulu, pukul 7 pagi, jalan raya masih lagi lengang..
Kecuali kalau kau kluar pkl 730 pg, 
Mula lah jem tak hingat!


Ingat lagi masa tahun 98..
Time tu sekolah sesi pagi darjah 6..
Bila tertinggal bas, 
Terpaksalah minta tolong ayah anta..

Pukul 710@715 baru la kluar rumah..
Walaupun kereta da mula banyak kat jalanraya, 
Tapi boleh sampai ke sekolah dalam masa 5minit macam tu..
Tapi kena lah naik moto kan..

Then,
Masa tahun 2009,
Aku praktikal kat AU2, Keramat...
Kluar rumah dalam pukul 715...
Kawasan rumah, kereta tak banyak lagi...
Tapi aku pernah kluar rumah lambat, 
Dalam 730pg baru terhegeh-hegeh nak kluar rumah kan..
Ambik!! Jem tak hengat haa.. Tapi tak rasa sesak sangat laaa..
Tawakal je la masa tu kalau sampai lambat kann..

3tahun da berlalu..
Skang status bekerjaya dah.. #chewaahh..
Aku slalu kluar rumah pukul 715pg mcm tu,
Tu pun dah rasa semak gile tengok kereta padat area kawasan rumah ni..
Belum lagi kluar pukul 730pg..
Masa tu berhon hon lah kau sapa yang blok laluan kau kat t.lite tu..
Kawasan kecik, tapi laluan alternatif antara Subang/PJ ke KL..
Aku ingatkan 715pg tu kete da start sesak,
Penah aku try kluar dari rumah nak pergi kerja dalam pukul 7pg.
Mak Aiihh!
Waktu tu pun dah jem rupanyaaa..
Hon sana hon sini...
Terasa masa berjalan dengan laju..

Kalau waktu puncak, yang baru dapat lesen P, sure ada kete bergesel!

Memang terasa lah yang kereta dah banyak kat atas jalanraya..
Lagi-lagi proses pembelian kereta pun dah mudah...
Zero downpayment lagi kann..

Mujurlah aku tak lalu jalan yang jem tu...
Tu baru kereta..
Belum lagi tengok bas rapid padat dengan budak sekolah dan orang bekerja..
Kawasan rumah dah makin padat dah..
1rumah -- 2,3 biji kete..
Belum lagi rumah bujang... -- silap silap ada 4-5 biji kete..
Tu belum cite kes parking yang chopchop tanpa berbayar ni.....
Kite kan hidup bermasyarakat,
Kenalah bertolak ansur..


2 comments:

AyueJean said...

Memang.....
kete dah murah...
AJ pun insyaallah nak keluar kete....
Kete mainan... Ehhh??

missmeraa said...

@AyueJean -- amin... blhla g coping coping nnt.. jumpa sebelah, jgn over hon tau. hehehehe