Alhamdulillah..
Dah masuk 19Ramadhan..
So, semalam korang masak juadah berbuka ape?
Mama buka kat kampung..
So, terpaksa lah balik tu aku masak serba ringkas untuk ayah & adik-adik..
Hehe...
Jadi, juadah berbuka untuk saya sekeluarga semalam,
Daging Lada Hitam
Lagipun bahan dia ringkas je,
mujurlah semua bahan-bahan ada dalam peti ais..
Tak delah terkejar-kejar nak beli barang kat pasar..
Ye lah, balik kejar masa bulan Ramadhan ni,
Betul-betul mencabar..
Jem jangan cakap la..
Menguji kesabaran..
Meh sini saya sharekan resepi..
Mana tau, boleh buat juadah berbuka korang untuk hari ni..
#Maaf lah kalau buat korang tertelan air liur.. |
- 500 gm daging lembu *potong kecil dan nipis
- 2 s/b kicap pekat
- 2 s/b tepung jagung *bancuh
- 1 cawan air
- 2 s/b lada hitam *tumbuk
- 3 s/b minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa...
Bahan Tumis (mayangkan/hiriskan)
- 5 ulas bawang merah/kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 labu bawang besar
Bahan Hiasan (pilihan)
- 2 tangkai daun sup
- 2 tangkai daun bawang *potong 1 inci
- 1 biji tomato *belah 6
- 2 biji cili merah
- 2 biji cili hijau
Cara membuat
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
- Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
- Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
- Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
- SIAP!!
2 comments:
emmm nampak sedap niiii :)
@emycandy --> try laa... hehehe
Post a Comment