Kongsi Resepi

Friday, 14 December 2012

Annoying Sapa Yang Mesej Aku Guna Short-form

Aku pernah dapat mesej dari kazen aku..
Budak baru abes sekolah..
Tahu tahu je lah ayat pendek budak-budak sekolah ni.

Akum - Assalamualaikum
 Owg - Orang
Aq -  Owg
Ea - Ye -
Lha - Lah 
Pown - Pun
kte/kt (tak tahu yang mane 1) - Kite/Kata 
ODW pun boley! sepatutnya OTW - On The Way 
T - Nanti
Tpon - Telefon
Dan ada banyak lagi short-form yang peningkan kepala

Ahh!!
Stress aku nak mengeja 1-1
Rasanya lagi senang mengeja ABC masa tadika dulu..
Merangkak-rangkak ok nak baca..
Kadang-kadang aku baca macam tak penuh jeee..



Last-last aku reply
- Kau boleh tak taip ayat penuh kat kaklong?!-
AMBIKKKK!

Baru la dapat mesej yang aku faham sefaham-fahamnyaaaa..
Kalau nak taip short-form pun, taip la betul betul.
Jangan lah sampai terbelit belit lidah ni nak menyebutnyaa..

Aku dengar kat Hot Fm pasal isu ni..
Ada pendengar tu sokong short-form ni digunakan masa peperiksaan.
ACIKLUUUU!

Bukan semua short-form sama..
Macam tu, masa di alam pekerjaan, terkial-kial nak mengeja ayat penuh.
Search kat google translate pun bukannya boleh tolong!!


6 comments:

mrs mell said...

stresss ngan shot form.. kite lak nak kena mengeja kan.. huhuhu

missmeraa said...

@mrs mell --> tau xpe.. tekanan jeee

AyueJean said...

Kalau AJ...
lantak ko la...
malas aku nak baca....
Hahahhahahah... =P

missmeraa said...

@AyueJean --> tau xpe.. Owg Owg Owg!

Kay Sablihan said...

yeke ta ske..ta bley mcj la cmniy

missmeraa said...

@Kay Sablihan --> tau xpe..
merangkak2 nak mengeja nnt :p