Kongsi Resepi

Tuesday 3 September 2013

Resepi: Asam Pedas Tetel/Daging Melaka

Dalam banyak-banyak asam pedas Melaka,
Ofcoz lah asampedas arwah nenek aku yang sedap..
Tahun terakhir raya before dia meninggal,
Sempatlah dia share resepi asam pedas kat aku..
Tapi tu lah, tak boleh lawan kick asam pedas arwah nenek..

Kalau makan kat kedai pun walaupun kedai tu Asampedas,
Tapi kadang-kadang rasa pedas je lebih, atau pun lebih air je..

Tetel nak cari kat pasar depan rumah ni susah..
Kalau kat Melaka, senang je..
Cakap kat jual daging tu, kate nak buat asam pedas..
Tau lah penjual tu nak bagi macam mana tetel tu..

Eh tetel tu dia macam lemak sikit..
Haaa.. tu yang buat kick..

Minggu lepas chenta hati teringin nak makan,
So aku masak lebih lah nak bagi ayah makan sekali..
Guna daging biasa..
Beza asam pedas daging dengan ikan ialah daun limau purut+serai dengan daun kesum+bunga kantan..

So, jum aku share kan resepi kat korang..
Kalau ikot resepi asal, kene ada kelapa ketul, lengkuas dan asamjawa kena bakar dulu ..

Tapi resepi yang aku share ni pun dah kick!!

Bahan-bahan

BAHAN A:  (* diblender)
  • Bawang Merah*
  • Bawang Putih*
  • Kunyit Hidup*
BAHAN B
  • Cili Kering
  • Lengkuas (ditumbuk,macam serai)
  • Serai (dititik)
  • Daun Limau Purut

BAHAN C
  • Daging / Tetel
  • Asam Jawa
  • Gula
  • Garam
  • Sedikit Air

Cara Memasak:
1. Panaskan kuali dan letak minyak masak sedang-sedang.
2. Masukkan Bahan A , masuk 1-1 dulu, tumis sehingga naik bau.
3. BAHAN B. Masukkan cili kering yang dah diblender. Tumis sampai pecah minyak.
4. Masukkan sedikit gula, untuk kurang rasa pedas (kalau pedas sangatlah), satu sudu kecil serbuk kunyit. (ni untuk pekat warna kuah tu), lengkuas dan serai. Kacau.
4. Sekarang ke BAHAN C. Masukkan daging, sebatikan dan biarkan seketika. Sebab daging akan keluarkan air. Kalau nak lembutkan daging, tambahkan air. Kacau. (petua dulu-dulu, letak garpu dalam periuk tu)
5. Kemudian, bila daging dah empuk dan pecah minyak, masukkan sedikit air asam dan garam sedikit. Kacau bagi sebati. Ingat, lagi lama dibiarkan, lagi pekat, lagilah kick. Bila pecah minyak tu yang syok!! SIAP...!



No comments: